Program


TáncTrend '22

TáncTrend '22

Balett est két részben
Koreográfusok megméretése

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Ha az opera- és balettjátszás jövőjét tekintjük, nemcsak új komponisták, művek és énekesek, karmesterek vagy balettművészek felfedezése kell legyen célja a Magyar Állami Operaháznak, hanem a ma világában könnyebben kibukkanó kortárs táncművek alkotói mellé a neoklasszikus vonal jövendő mestereinek megtalálása is. Ezért az Opera és együttese, a Magyar Nemzeti Balett ezen a napon mutatja be azokat a döntőbe érkezett koreográfiákat, amelyek a 2021 őszén kiírt klasszikus balettjelenet-pályázatra (lásd: 302. o.) érkeztek. A többféle, választható történetből három, maximum 20 perces pályamű bemutatására van lehetőség a szakmai zsűri és a közönség előtt. Mindkét „közösség” egy-egy díjat oszt ki, rövid értékelés és a szavazatok számlálása után. Ez alkotja az est második felét. A szünet előtt pedig a TáncTrend hagyományaihoz híven vendégkoreográfusok és vendégtársulatok kortárs alkotásait láthatja a közönség. 

 

Feledi János - FELEDI PROJEKT / Bartók Béla

Hat tánc (részlet)

 

Alkotók
Koreográfus: Feledi János
Zeneszerző: Bartók Béla
Előadja: Oláh Dezső Trió
Látványterv: Matisz Gábor / Feledi János
 
Reflexió Bartók Béla Román népi táncok művére, az 1915-ben írt zongorára íródott művének dob, bőgő és zongora adaptációja. Népi életképek. Az előadás a mindennapjainkról szól. Egy közösség egymáshoz való viszonyulását követhetjük nyomon különböző életérzések és tételek által. Legyen ez egy bál, egy magányos férfi tánca, vagy kacérkodó, incselkedő páros tánc. Mai virtuális világunkban eltávolodtunk egymástól, másfajta közösségi életet élünk, ami nem ember központú. Ezt az emberi kapcsolatokon alapuló közösségi szellemet keressük. A darabban az emberi egzisztencia határait kutató expresszionizmus és az irónia, valamint a szándékos egyszerűség és a kontrapunktikus, a zeneileg ellenpontos összetettség jól megférnek egymás mellett.
 
A mű hat tánctételből áll, melyeknek karakterét megőrizve improvizációk hangzanak el a tánctételek között.
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Táncszínház
Produkciós partner: Pro Progressione

Az alkotó a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa.

Közreműködő táncművészek Tóth Brigitta, Hortobányi Brigitta, Hoffmann Luca, Safranka-Peti Zsófia, Taba Benjámin/Csizmadia Tamás, Nagy Csaba Mátyás, Feledi János

 

 

Várnagy Kristóf

Jelen

Alkotók
Koreográfus: Laza Tímea / Várnagy Kristóf
Librettó: Kripner Gábor
Világítástervező: Csiszár Mátyás

Hol válik a tánc valóban önkifejezéssé, ahol képes elszakadni az elvárásoktól és formai megfeleléstől? Hol van az a pont, ahol a test őszintén tud kapcsolódni az ösztönösséghez? Hol kezdődik az elme befolyása az intuíció felett? Az előadás útkeresés arra, hogy mit is jelent ténylegesen megélni a pillanatot, kiélesedett érzékekkel és érzékenységgel reflektálni a körülöttünk és bennünk lévő világra.

A szélsőségeket kívánja felfedezni, szembeállítani, továbbá azok között párhuzamot vonni a testi limitáltságon és minőségbeli variációkon keresztül. A kíváncsiság mint elsődleges alkotói eszköz jelenik meg.

Ahogyan a táncos élhet a szabad asszociációképzés lehetőségével, a nézőben is ugyanezt a folyamatot igyekszik elindítani; lehetőséget teremteni a befogadó számára is a kötetlen értelmezésre, elhagyni a konzekvenciát és megélni az érzékek és érzelmek elsődlegességét.

Előadják: Laza Tímea, Várnagy Kristóf

 

Ajánlatunk


Opera három felvonásban, olasz nyelven, magyar és angol felirattal

Opera három felvonásban, olasz nyelven, magyar és angol felirattal

Az istenek alkonya színpadi univerzumának alapvető vizuális alkotóeleme – mint a Tetralógia korábbi három részében is – a zenével folyamatosan szinkronban mozgó, azzal párbeszédet folytató, a színpad egész terét betöltő, vetített és különleges térélményt adó látvány.

Ajánló


Gyermekopera két részben, magyar nyelven, magyar felirattal

2022. március 15-étől a felújított Operaház ismét várja az építészet és a kultúra iránt fogékony látogatóit vezetett túrák keretében. Ismerje…

Opera két részben, négy képben, olasz nyelven, magyar és angol felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!