Program


Defiant Requiem

Defiant Requiem

Különleges koncertdráma ez, amely a theresienstadti fogolytábor rabjainak állít emléket. A tábor lakói – miközben minden emberi méltóságuktól megfosztották őket – úgy döntöttek, hogy előadják Giuseppe Verdi nagyszabású Requiemjét.

A prágai konzervatóriumbanvégzett Rafael Schächter szervezte meg a 150 fős kórust, amely – egy csempészett kotta segítségével, egy szál zongora kíséretében – 16-szor adta elő Verdi ünnepelt zeneművét 1943 és 1944 között. A kórus tagjai egyre fogytak, ahogy időről időre deportálták őket az auschwitzi koncentrációs táborba, ám nem adták fel. Schächter a hihetetlen erőt sugárzó zene és latin szöveg miatt választotta ezt a művet az olasz zeneszerző életművéből, és azzal biztatta rabtársait, hogy amit nem mondhatnak el szóban, azt elmondják zenében. 1944 októberére a kórus már csak 60 főből állt, majd az utolsó előadás után mindnyájukat elhurcolták és kevés kivétellel meg is gyilkolták Auschwitzban. A Defiant Requiemet egyszer már megszólaltatta az Opera gárdája, akkor, 2018 májusában a Vígszínház volt a hangverseny helyszíne. Most, a Keresztény Évad részeként a pesti rakparton található Pozsonyi úti református templomban hangzik fel Verdi műve és az a néhány magyarázó-illusztráló szöveg és videórészlet, amely megkülönbözteti a Defiant Requiemet egy „hagyományos” Verdi-féle halotti misétől.

Ajánló


Jourdain úr és családja beköltözik az Eiffel-csarnok épületébe. Jourdain fellendülő vállalkozásából futotta a frissen nyíló művészeti központ megvásárlására, a nagyvonalú…

Balettest három részben Magyarországi bemutató