Program


A vajda tornya - műismertető

A vajda tornya - műismertető

Dohnányi Ernő: A vajda tornya
Kreatív közösségi zenehallgatás

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. május 12. péntek, 15:00

Dohnányi Ernő (1877-1960) kétfelvonásos operáját 1922-ben mutatták be, ám nem sikerült sokat játszott repertoárdarabbá válnia: szerzője életében összesen húsz előadást ért meg. 2003-ban az Erkel Színház tűzte műsorára a Kőműves Kelemen közismert balladáját felhasználó és újrafogalmazó művet. A balladai légkör áthatja a zenei anyagot, míg máshol Wagner stílusvilága köszön vissza. Az eredetileg a Balkánon játszódó cselekményt a legendás Székelyföldre helyezte át Dohnányi. Egyik kritikusa így fogalmazott a műről: „Motívumai, zenei típusai eleven, önálló életet élnek a zenekar hol sötéten izzó, hol világító színeiben, melyeket, mint Kodály észrevételezte, Dohnányi áttetszően és kifinomultan kezel. A motívumok, különösen a sötét ostinatók hangulat- és lélekfestő ereje mindig elégséges ahhoz, hogy tartósan magához láncolja a hallgató figyelmét.”

Történik: Székelyföldön, a X. század végén

Előjáték
Tornyot építenének a székelyek a besenyők elleni védekezés céljából, de az mindig összedől. A regős Talabér harci dalára felkerül a torony tetejére a zárókő. Nemere szellem kacag, a torony újból összedől. A bérc szelleme asszonyáldozatot kíván, hogy a torony állva maradjon. Döntsön a sors: azt a nőt, aki hajnalban először halad át a hídon, befalazzák, s a vár állni fog. A székelyek megesküsznek, hogy a titkot egyikük sem árulja el.

I. felvonás
Iva bölcsőt ringat, Emelka szőttesen dolgozik. Nincs köztük igazi egyetértés, mert Emelka is Tarjánt szereti, és csak a hatalom kedvéért ment feleségül Kundhoz. Kund elárulja Emelkának a titkot, a nő rábeszéli Ivát, hogy másnap menjen a hídhoz. Iva lesz az áldozat.

II. felvonás
Átok ül Székelyföldön, több torony is összedől. Kund elesik a besenyők elleni harcban. Orbók át akarja adni Tarjánnak a vezetést, és az özvegyen maradt férfi feleségül veszi Emelkát, akinek férje is meghalt. Talabér rátalált egy rettenetes állapotban lévő emberroncsra, s a székelyek elé vezeti. Turkevi a férfi, akinek Kund halála előtt bevallotta, hogy elárulta Emelkának a titkot. Emelka is kénytelen elmondani, hogy ő küldte halálba Ivát. Tarján megöli Emelkát, Iva tornyából forrás ered, és megtörik az átok. Jönnek a magyarok és elűzik a besenyőket.

Ajánlatunk


Giuseppe Verdi AZ ÁLARCOSBÁL Opera három részben, három felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Giuseppe Verdi AIDA Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Ajánló


Giuseppe Verdi RIGOLETTO Opera három felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Solymosi Tamás – Mirzoyan Albert – Prokofieva Irina – Jiří Kylián – Harald Lander KLASSZIKUS BRAVÚROK Négy egyfelvonásos balett három…

Philip Glass / Jean Cocteau LES ENFANTS TERRIBLES (Veszedelmes éden) Philip Glass balett-operája Jean Cocteau története alapján francia nyelven, magyar…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!