Program


A tavasz ébredése/La Violetta

A tavasz ébredése/La Violetta

Bella Máté: A tavasz ébredése, Solti Árpád: La violetta  több

Franz Wedekind 1891-es „gyermektragédiája” és Molnár Ferenc 1921-es könnyűkezű egyfelvonásosa, Az ibolya, egy hajdan a kamaszvágyak kendőzetlenül nyílt ábrázolásával botrányt kiváltó darab és egy kedves humorú színházi jelenetsor kerül majd egymás mellé az opera tanszak vizsgaprodukcióján. Korántsem előzmény nélkül, hiszen mind Bella Máté, mind pedig Solti Árpád alig páréves darabja sikert aratott – és a növendékeket is sikerhez segítette már hasonló zeneakadémiai vizsgaelőadásokon. Ami annál is kevésbé meglepő, elvégre mindkét opera a tanszak rendező-tanárának, Almási-Tóth Andrásnak a biztatására és felkérésére született meg: előbb 2012-ben Bella Máté, majd rá egy esztendőre Solti Árpád műve. „Az operaírás fordulópont egy zeneszerző életében” – fogalmazott egyik interjújában a Violetta megszületéséről nyilatkozó Solti Árpád, és bizonnyal nem túlzott. Ami pedig a külső szemlélő számára is nyilvánvaló: mindkét „első opera” életképes, hatásos és hálás darab, s ígéretesnek jelzi számunkra a majdani folytatást.Az énekesek fizikai erőnlétéről – az Együtt a Sérült Művészekért Alapítvány jóvoltából, a KK Moves Egészségközpont részéről – Kerekes Kristóf rehabilitációs és prevenciós tréner, art manager gondoskodik.

Bella Máté: A tavasz ébredése

Menyus: Dargó Gergely mv
Marci: Beeri Benjamin
Wendla: Nagy Zsófia
Igazgatónő: Horti Lilla
Ilse/Anya: Molnár Tímea
Márta: Fürjes Anna
Thea: Molnár Anna
Álarcos úr/Pap: Erdős Attila

Solti Árpád: La violetta

Igazgató: Gaál Csaba
Zeneszerző: Erdős Attila
Ilonka: Kiss Diána
Jolán: Farkas Judit
Roboz kisasszony: Zuzana Kohutova
Márkus kisasszony: Havár-Ferenczy Vivien
Rakolniki: Bojtos Luca
Thúz: Szigeti Karina

UMZE Kamaraegyüttes

Koreográfus: Kulcsár Noémi

Táncosok: Szilvási Anna, Erdélyi Zsombor, Stupek Míra, Horváth Attila, Kovács Eszter, Keresztes Patrik (A Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói)

Díszlet: Bartos Letícia, Szelei Mónika

Jelmez: Kuti Letícia, Mikes Anna (a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatói, vezető tanár: Zeke Edit)

Zenei munkatárs: Baja Mónika, Sándor Szabolcs

Tanszékvezető: Meláth Andrea

Rendező: Almási-Tóth András

Vezényel: Vajda Gergely

Ajánló


Carl Maria von Weber: Oberon Opera három felvonásban, magyar nyelven, magyar és angol…

Gaetano Donizetti: Lammermoori Lucia Opera három felvonásban, olasz nyelven, magyar felirattal